Prisas i USA för kampen mot judehat

Siavosh Derakhti, 24, är eldsjälen mot rasism och främlingsfientlighet som USA:s president Obama velat träffa personligen.
Nu tilldelas han det ärofyllda priset Human Rights First award från en av världens ledande människorättsorganisationer i USA.

President Barack Obama har redan träffat honom, EU-parlamentet skickar inbjudningar, priserna haglar över honom – och nu vill människorättskämpar i USA veta drivkraften bakom Siavosh Derakhti starka engagemang.

– Sverige ska vara möjligheternas land och här ska vi kunna leva sida vid sida med varandra. Det är min vision och där är jag väldigt bestämd, säger Siavosh Derakhti till SvD.

Siavosh Derakhti har aldrig varit i USA, berättar han. Det är en av anledningarna till varför det känns särskilt speciellt att få resa dit i höst och ta emot utmärkelsen.

– De ringde från högkvarteret i New York och sa att jag hade vunnit det här priset och om jag var intresserad att ta emot det. Vem skulle inte vara intresserad av det? säger Siavosh Derakhti och skrattar.

Human Rights First är en ideell och internationell organisation som arbetar med frågor som rör mänskliga rättigheter med säte i New York, Washington DC och Houston. Varje år uppmärksammas personer i olika delar av världen som gjort särskilda insatser för att förbättra situationen för utsatta grupper.

I år har organisationen valt att lyfta fram tre personer som på olika sätt engagerat sig i kampen mot antisemitism. Siavosh Derakhti är muslimen som har kämpat mot rasism, med fokus på judehat, i Malmö i flera års tid.

Som 19-åring startade han den ideella organisationen Unga muslimer mot antisemitism som numera bytt namn till Unga mot antisemitism och främlingsfientlighet.

Nu hoppas Siavosh Derakhti få möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter på den internationella arenan.

– Jag tänker inte sticka till USA och ta emot ett pris och sedan säga tack och godnatt. Nu måste jag ta tillfället i akt att knyta kontakter och sedan ta med mig allt jag fått hem till Sverige och fortsätta kampen här med ny energi.

Listan med utmärkelser som Derakhti fått de senaste åren kan göras lång. Raoul Wallenberg-priset och Elsa-priset är bara två exempel. Enligt honom slår Human rights first award högst. Men all uppmärksamhet har också lett till mycket hat och hot, berättar han.

– Avundsjukan och hatet växer ju mer uppmärksamhet jag får. Majoriteten ger kärlek, men ibland undrar jag hur mycket man ska behöva orka. Men det känns väldigt bra att få uppmärksamhet när man försöker göra goda saker. Ibland kan jag tänka: Kolla nu Jimmie Åkesson, alla kan lyckas oavsett var man kommer ifrån.

Siavosh Derakhti filosofi är enkel. Han tror att rasism och främlingsfientlighet går att övervinna genom kärlek och kunskap. Han säger att han tror på kramar istället för att slåss.

– Jag har hört att jag påminner om Ghandi och om Zlatan. Gahndi för att jag inte tror att våld löser någonting, och Zlatan för att jag är kaxig och orädd, säger Siavosh Derakhti och skrattar.

Källa: http://www.svd.se/prisas-i-usa-for-kampen-mot-judehat

Foto: TT. Skribent: Frida Svensson.