De är framtidens 99 mäktigaste

De är framtidens 99 mäktigaste

Idag presenterar TCO Framtidens 99 mäktigaste. Listan toppas av en handbollsspelare med civilkurage, en nyckelspelare i ett parti i kraftig medvind och en ungdomspolitiker med fingertoppskänsla.

– Vi vill lyfta fram modiga, innovativa och drivna personer som är med och påverkar samhället, och som vi tror kommer att ha ännu större inflytande i framtiden, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Framtidens 99 mäktigaste består av unga opinionsbildare mellan 18 och 35 år från näringslivet, partier och organisationer, fackliga organisationer, akademi och media. Tio personer är rangordnade med motivering. Övriga 89 listas utan inbördes ordning.

Topp 10
1. Linnéa Claeson, handbollsspelare och juriststudent
2. Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson Centerpartiet
3. Philip Botström, ordförande SSU
4. Sofie Lindblom, Ideation 360
5. Andreas König, Just Arrived
6. Soraya Hashim, debattchef Metro
7. Clara Henry, bloggare och programledare
8. Kristofer Sandström, Operativ chef HR Gröna lund
9. Suad Ali, Migrationsverket
10. Fredrik Söderqvist, Utredare och expert på digitalisering Unionen

Det är tredje året i rad som TCO listar Framtidens 99 mäktigaste. Topp 10-listan innehåller helt nya namn varje år. De som fanns på topp 10 2016 kan dock finnas kvar på 99-listan 2017.

– Jag blir så inspirerad av att samtala och byta erfarenheter med unga opinionsbildare. TCOs ledord är trovärdigt, nyfiket och framtidsinriktat. Framtidens 99 mäktigaste personifierar de orden, säger Eva Nordmark, ordförande TCO.

Här är hela listan med motiveringar:

1. Linnéa Claeson, handbollsspelare och juriststudent
Linnéa Claeson tröttnade på kränkningar på nätet och gör nu allt hon kan för att synliggöra och motverka sexuella trakasserier, ofta med humor som främsta vapen. Med sitt civilkurage som ledstjärna inspirerar hon hundratusentals följare på sociala medier och kämpar för ökad jämställdhet.

2. Emil Källström, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson Centerpartiet
Emil Källström är en av nyckelspelarna i ett centerparti i kraftig medvind. Med ansvar för förnyelse och utveckling har Emil redan tagit en självklar plats både i det egna partiet och i rikspolitiken. Kanske dröjer det inte alltför länge innan han kan titulera sig minister?

3. Philip Botström, ordförande SSU
Philip Botström lyckas med hjälp av fingertoppskänsla och smarta förslag navigera rätt i det politiska spelet. Hans engagemang för en mer jämlik skola, mot psykisk ohälsa och att fler ska kunna vidareutbilda sig under yrkeslivet sätter redan nu avtryck i rikspolitiken.

4. Sofie Lindblom, vd och medgrundare Ideation 360
Sofie Lindblom är expert på innovation och mästare på mångfald. Som VD och grundare av den globala innovationsplattformen Ideation 360 och tidigare Global Innovation Manager på Spotify, är denna inflytelserika supertalang en viktig kraft i att bryta en starkt könssegregerad arbetsmarknad genomatt inspirera fler tjejer att välja ett yrke inom teknik.

5. Andreas König, grundare och vd Just Arrived
Under migrantvågen 2015 tog Chalmersstudenten Andreas König saken i egna händer och grundade start-upen Just Arrived. Tillsammans med 200 volontärer har han utvecklat konceptet, som med hjälp av gig-ekonomins fördelar kopplar ihop nyanlända med svenska företag.

6. Soraya Hashim, debattchef Metro
Som boss över en av Sveriges största debattsidor har Soraya Hashim stort inflytande över de åsikter som en miljon läsare tar del av på väg till jobbet på morgonen. Hon förvaltar det ansvaret väl genom att bredda samtalet och lyfta fram ett större spektrum av röster – inte bara traditionella makthavare.

7. Clara Henry, influencer
Bloggare. Youtube-fenomen. Programledare i radio och TV. Författare. Clara Henry varvar uppdragen som programledare i stora TV-produktioner med att svara i telefon hos Mansplainingakuten. Om vi kommer att se mer av Clara? Glasklart!

8. Kristofer Sandström, operativ chef HR Gröna lund
Mångfald och inkludering är självklara delar av framtidens arbetsmarknad. Eldsjälen Kristofer Sandström har lyft in dessa viktiga aspekter i det dagliga HR-arbetet och ser till att en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare, Gröna Lund, genomsyras av just detta.

9. Suad Ali, Migrationsverket
Suad Ali har gjort kometkarriär och arbetar nu med en av de viktigaste politiska frågorna i Sverige. Hennes ambitioner sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. The sky is the limit.       

10. Fredrik Söderqvist, Utredare och expert på digitalisering Unionen
Vad händer när arbetsgivaren är en app? Det kan den svenska fackföreningsrörelsens expert på plattformsekonomi och morgondagens arbetsmarknad svara på. Som utredare på Sveriges största fackförbund har Fredrik stora möjligheter att påverka framtidens arbetsmarknad.
Här är övriga 89 på listan utan inbördes ordning:

Akademi
Dany Kessel
Katarina Gospic
Kristin Öster
Mikael Ingemyr
Nina Åkestam
Therese Sjöberg

Fack
Anna Flytström
Dalia Eid
Erik Arroy Thiam
Heidi Lampinen
Karla Wixe
Lisa Gemmel
Madeleine Grenå
Malin Påhls

Journalister
Agnes Arpi
Carolina Neuraht
Csaba Perlenberg
Daniel Swedin
Emanuel Karlsten
Gina Dirawi
Irena Pozar
Jack Werner
Katrine Marçal
Kristoffer Örstadius
Olle Aronsson
Viktor Barth-Kron

Näringsliv
Amanda Lundeteg
Babba Canales
Carl Pei
Claudia Olsson
Elina Berglund Scherwitzl
Filip Tysander
Hanna Pettersson
Jakob Svensson
Kristoffer Hanson
Linda Eriksson
Lydia Winters
Milad Mohammadi
Miriam Grut Norrby
Siduri Poli
Susanne Spector

Organisationer
Amanda Carlshamre
Angelica Andersson
Charlotta Tjärdahl
Emir Selimi
Eric Tegnander
Frida Johansson Metso
Hala Mohammed
Ida Östensson
Isak Utsi
Jorge Londoño
Josefine Larsson
Juan-Pablo Roa
Matilda Hellström
Rebecka Prentell
Sara Haraldsson
Seher Yilmaz

Politik
Anders Thor
Annie Lööf
Aron Modig
Benjamin Dousa
Christian Carlsson
Ebba Busch Thor
Gabriel Wikström
Gustav Fridolin
Hanna Lidström
Hanna Cederin
Hannes Hervieu
Ida Drougge
Joar Forssell
Kristina Persdotter
Kristina Yngwe
Linda Norberg
Magnus Ek
Mårten Roslund
Natalie Sial
Robert Hannah
Sara Karlsson
Sissela Nordling Blanco

Övriga opinionsbildare
André Assarsson
Bodil Sidén
Edvin Alam
Linda Nordlund
Maxida Märak
Siavosh Derakhti
Therése Lindgren
Viktor Banke
Zara Larsson

Mer om Framtidens 99 mäktigaste
Framtidens 99 mäktigaste utses efter en öppen nomineringsprocess, genom en avvägning av formell och informell makt, vilka positioner deras företrädare har samt genomslag i traditionella och sociala medier. Vi har också valt att lyfta nytänkande och nyskapande personligheter.

https://www.tco.se/Aktuellt/Pressmeddelanden/2017/de-ar-framtidens-99-maktigaste/